Wednesday, September 26, 2012

puding pelangi

"everybody wants happiness
nobody wants pain 
but you cant have a rainbow 
without a little rain"


assalamualaikum dan hi!!
post untuk harini adalah puding pelangi! actually da lama da buat puding ni, baru nak post, sbb bosan sangat kat rumahhh!!! tak keje ke?? tak, keje malam, so bile boring2 ni, berbelog laaa kejap, walaupn xde org nak baca.. adeh ;|
xpe laa, at least leh buat rujukan untuk diri sendiri.. hek hek hek.. =)

so resepi ni aja amik dari myresepi. resepi dari kak rima.. heee.. tq kak alma ;)

puding pelangi

resepi by; kak alma (myrespi) alma@myresipi.com

bahan-bahan

  • 10g serbuk agar-agar (boleh guna agar-agar tali jugak)
  • 650ml air
  • 180gm gula pasir (saya kurangkn kuantiti gula - blh smpai 160g utk yg versi kurang manis lagi)
  • 60g mentega
  • 1 biji telur 
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 sudu makan tepung custard 
  • 1 sudu makan serbuk koko 
  • 1/2 sudu teh vanilla

cara-cara

  • masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  • pukul telur sebentar menggunakan whisker, kemudian masukkan susu dan tepung custard dan kacau hingga rata, kemudian ditapis
  • setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau sehingga rata. pastu tutupkan api.
  • Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  • Sengetkan loyang/pe2 bekas puding sedikit (yg Alma gunakan bekas square 7x7in) - i.e. biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dgn pe2 utk tinggikan).
  • Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis
  • Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam petisejuk, bila dah keras leh ler ngappp 
p/s; kak alma guna 160gm gula, aja kurangkan lg hingga 150gm. sbb manis siket.. papepun, its up to u. nak manis ke, nak kurang manis ke. tp hingat!!! kurangkan manis dalam makanan, tingkatkan manis dalam senyuman.. =)

so taraaannnggg!!!! ni puding pelangi hajar ibrahim's style! =0


so, sampai disini saja!! kbye.. =p

No comments:

Post a Comment